Nasza strona wykorzystuje pliki cookies.

Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.

Więcej informacji można znaleźć w Polityce Cookies.

Nazwa Zespół Szkół Ekonomicznych im. Karola Adamieckiego
Adres Al J. Piłsudskiego 5
41-300 Dąbrowa Górnicza
Kontakt
Telefon/ Fax
(032) 262 31 37    262 43 27
strona internetowa
Dyrektor Tomasz Woźniak
Zastępca dyrektora mgr Mariusz Stefaniak
mgr Edyta Mrozik
Kierownik praktycznej nauki zawodu mgr Mariola Nowak
Opis Zespół Szkół Ekonomicznych składa się z: Technikum nr 3 oraz Zasadnicznej Szkoły Zawodowej nr 5
Oferta dydaktyczna Technikum TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
Od pewnego czasu gotowanie stało się sztuką. Umiejętność kompozycji potraw, organizacji imprez, nakrycia do stołu to zalety prawdziwego mistrza kuchni. Jeśli chciałbyś realizować swoje pasje kulinarne, poznawać kuchnie całego świata, zdobyć dobrze płatny zawód - ten kierunek jest dla Ciebie!!!
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe:
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Po zdaniu egzaminów otrzymuje tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty rozszerzone:
Biologia - 240 godzin
Informatyka - 180 godzin
Przedmioty zawodowe wiodące:
Technologia gastronomiczna
Obsługa konsumenta
Zasady żywienia

Języki obce:
Angielski - poziom rozszerzony
Włoski lub Francuski - poziom podstawowy

Możliwości zatrudnienia
o restauracje,
o kawiarnie hotelowe,
o zakłady gastronomiczne,
o bary szybkiej obsługi,
o pensjonaty, domy wczasowe,
o restauracje na statkach i promach,
o szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
o przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonale przygotowuje do prowadzenia własnej firmy w formie restauracji, punktów gastronomicznych czy świadczenia usług cateringowych
Kierunek ten jest też bardzo dobrym przygotowaniem dla wszystkich, którzy planują studia, zwłaszcza na kierunkach związanych z żywieniem, dietetyką, zarządzaniem, promocją i innych pokrewnych.

TECHNIK HOTELARSTWA 422402
Wszyscy dziś wyjeżdżamy, poznajemy świat, podróżujemy. Każdy z Nas szuka miejsca, gdzie w jak najmilszy sposób będzie mógł spędzić czas wolny. Usługi hotelarskie należą do branży, która rozwija się w bardzo dynamiczny sposób. Potrzeba więc wykształconej kadry, która będzie umiała obsługiwać w sposób profesjonalny osoby w hotelach i centrach konferencyjnych. Jeśli lubisz kontakt z ludźmi, lubisz uczyć się języków obcych, wybierz kierunek technik hotelarstwa.
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe:
T.11: Planowanie i realizacja usług w recepcji
T.12: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

Przedmioty rozszerzone:
Biologia - 240 godzin
Język obcy nowożytny- 180 godzin (od 1 klasy)

Przedmioty zawodowe wiodące:
Organizacja pracy w hotelarstwie
Ekonomika i prawo w hotelarstwie
Pracownia hotelarska

Języki obce:
Angielski - poziom rozszerzony
Niemiecki - poziom podstawowy

Możliwości zatrudnienia
Hotele od kategorii turystycznej * poprzez standardowe **, komfortowe ***, First Class **** do kategorii Luksusowej *****, pensjonaty, motele, domy wypoczynkowe, ośrodki SPA, uzdrowiska, schroniska młodzieżowe, kwatery prywatne, club - med, biura sieci hotelowych. Osoby posiadające zawód technik hotelarstwa mogą być również rezydentami, pracować w administracji zajmującej się problematyką turystyki, hotelarstwa, jak również mogą prowadzić własną działalność gospodarczą np. pensjonat, ośrodek agroturystyczny
Kształcenie w zawodzie technik hotelarstwa doskonale przygotowuje do prowadzenia własnej firmy w formie motelu, hotelu jak i restauracji i punktów gastronomicznych.

TECHNIK EKONOMISTA 331403
Każda firma potrzebuje specjalisty w zakresie księgowości, marketingu, reklamy. Jeśli chcesz znać podstawy sprzedaży, marketingu, chcesz pracować w biurze rachunkowym wybierz zawód technik ekonomista.
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe:
A.35. Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji
A.36. Prowadzenie rachunkowości
Po zdaniu obu egzaminów otrzymuje tytuł technika ekonomisty.

Przedmioty rozszerzone:
Historia lub Geografia - 240 godzin (od klasy drugiej)
Matematyka - 180 godzin (od klasy pierwszej)

Języki obce:
Angielski - poziom rozszerzony
Niemiecki - poziom podstawowy

Możliwości zatrudnienia
Technik ekonomista organizuje pracę biura firmy, oblicza wskaźniki niezbędne do określenia sytuacji ekonomiczno-finansowej firmy, analizuje koszty i przychody oraz określa propozycje ich poprawy, analizuje rolę i pozycję konkretnej firmy na rynku, samodzielnie wykonuje lub organizuje zadania w zakresie: zaopatrzenia, magazynowania materiałów i gotowych produktów, transportu i przede wszystkim sprzedaży towarów i usług, dobiera i oblicza wskaźniki określające kondycję ekonomiczno-finansową przedsiębiorstwa.
Technik ekonomista może być zatrudniony na wszystkich stanowiskach pracy w małych podmiotach gospodarczych, jak również na innych stanowiskach, na których potrzebna jest podstawowa wiedza i umiejętności z zakresu finansów i rachunkowości.

TECHNIK PRZEMYSŁU MODY  311941
Jesteś osobą kreatywną, interesujesz się modą?. Lubisz projektować odzież, piszesz modowego bloga? Ten kierunek jest dla Ciebie! Możesz spełniać swoje marzenia i rozwijać swoje talenty z nami.
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe:
A.71. Projektowanie i wykonywanie wyrobów odzieżowych
A.74. Organizacja procesów wytwarzania wyrobów odzieżowych
Po uzyskaniu wszystkich kwalifikacji otrzymuje tytuł technika przemysłu mody

Przedmioty rozszerzone:
" Chemia - 240 godzin
" Informatyka - 180 godzin

Przedmioty zawodowe wiodące:
" Stylizacja ubiorów
" Materiałoznawstwo odzieżowe
" Technologie wyrobów odzieżowych
" Techniki konfekcjonowania odzieży

Języki obce:
" Angielski - poziom rozszerzony
" Francuski - poziom podstawowy

Możliwości zatrudnienia:
Absolwent naszej szkoły będzie mógł pracować na stanowisku kierownika produkcji, pracownika działu przygotowania produkcji, konstruktora odzieży, technologa, mistrza, pracownika magazynu. Uczeń będzie przygotowany do zorganizowania własnej działalności gospodarczej związanej z produkcją odzieży.

TECHNIK LOGISTYK  333107
Branża logistyczna jest jedną z najlepiej rozwijających się branż usługowych. Jeśli interesujesz się transportem, jego organizacją, magazynowaniem towarów, działaniem nowoczesnych magazynów logistycznych, jeśli lubisz być ruchu, jesteś odpowiedzialny, zorganizowany ten zawód jest dla Ciebie.
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe:
A.30.Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w procesach produkcji, dystrybucji
i magazynowania
A.31.Zarządzanie środkami technicznymi podczas realizacji procesów transportowych
A.32.Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych
Po zdaniu wszystkich egzaminów  otrzymuje tytuł technik logistyk

Przedmioty rozszerzone:
Geografia - 240 godzin
Matematyka - 180 godzin
Przedmioty zawodowe wiodące:
Transport i Spedycja
Podstawy Logistyki
Laboratorium magazynowe i spedycyjne

Języki obce:
Angielski - poziom rozszerzony
Niemiecki lub Rosyjski - poziom podstawowy

Możliwość zatrudnienia:
o działy logistyki przedsiębiorstw przemysłowych, handlowych, dystrybucyjnych, transportowych i spedycyjnych w:
1. dystrybucji towarów (magazyny)
2. służbie zdrowia
3. wojsku
4. komunikacji miejskiej
o możliwość dalszego kształcenia na kierunkach ekonomicznych, logistycznych, spedycyjnych

TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ 422103
Dąbrowa Górnicza  jest miastem w którym rozwija się turystyka i aktywność ruchowa. Ludzie też co raz częściej korzystają z ofert biur turystycznych wyjeżdżając w najdalsze zakątki świata. Branża turystyczna jest w Polsce coraz bardziej rozwijającym się rynkiem usługowym, coraz więcej firm inwestuje w tą branżę.
Jeśli jesteś osobą kochającą podróże, przygody, lubisz poznawać nowych ludzi ten zawód może przynieść Ci wiele satysfakcji. Jeśli jeszcze masz zdolności do języków obcych, interesujesz się geografią wybierz zawód Technik Obsługi Turystycznej.
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych. W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe:
T.13. Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych;
T.14. Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych
Po zdaniu egzaminów otrzymuje tytuł technika obsługi turystycznej.

Przedmioty rozszerzone:
Geografia - 240 godzin
Język angielski - 180 godzin

Przedmioty zawodowe wiodące:
Obsługa ruchu turystycznego
Organizacja turystyki
Geografia turystyczna
Języki obce:
Angielski - poziom rozszerzony
Niemiecki - poziom podstawowy
Możliwości zatrudnienia:
Absolwent naszej szkoły może uruchomić własną działalność turystyczną lub zatrudnić się na stanowisku technika:
o w biurze turystycznym, agencji turystycznej
o w zakładach hotelarskich
o w organizacjach administracji rządowej i samorządowej odpowiedzialnych za organizację i promocję turystyki
o w ośrodkach informacji turystycznej
Po zdaniu egzaminu maturalnego większość absolwentów podejmie kontynuację kształcenia na studiach wyższych.

TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH - 514105
Nauka w technikum trwa 4 lata. Uczeń po ukończeniu szkoły otrzymuje wykształcenie średnie, a po zdaniu egzaminu maturalnego ma możliwość kształcenia się na uczelniach wyższych.
W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:
A.19. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich
A.23. Projektowanie fryzur

Przedmioty rozszerzone:
Chemia - 240 godzin
Wiedza o społeczeństwie - 180 godzin
Przedmioty zawodowe wiodące:
Pracownia fryzjerska
Technologia fryzjerska
Stylizacja

Języki obce:
Angielski - poziom rozszerzony
Francuski - poziom podstawowy
Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:
o wykonywać zabiegi pielęgnacyjne włosów
o wykonywać zabiegi chemiczne włosów
o wykonywać strzyżenie włosów
o wykonywać stylizację fryzur
o wykonywać projekty fryzur
Możliwość zatrudnienia:
Salony fryzjerskie, centra kosmetyczne i Spa, prowadzenie własnego zakładu fryzjerskiego.
Oferta dydaktyczna Zasadniczej Szkoły Zawodowej KUCHARZ
Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Oprócz wiedzy teoretycznej uczniowie odbywają zajęcia praktycznie jeden lub dwa razy w tygodniu.
T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Po ukończeniu nauki uczniowie zdają egzamin zawodowy potwierdzający ich kwalifikacje zawodowe.

Przedmioty zawodowe wiodące:
Obsługa konsumenta
Technologia gastronomiczna
Zasady żywienia

Języki obce:
Angielski, Niemiecki lub Francuski
Do głównych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem typowych potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy. Kucharz może być zatrudniony również w restauracjach, kawiarniach, w hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.

Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:
o przechowywać żywność
o sporządzać potrawy i napoje
o wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów
Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
Możliwości uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego.

FRYZJER 514101
Fryzjer
Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Oprócz wiedzy teoretycznej uczniowie odbywają zajęcia praktycznie jeden lub dwa razy w tygodniu w zakładach fryzjerskich.
Po ukończeniu nauki uczniowie zdają egzamin zawodowy potwierdzający ich kwalifikacje zawodowe:
A.19. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich

Przedmioty zawodowe wiodące:
Pracownia fryzjerska
Materiały fryzjerskie
Stylizacja

Języki obce:
Angielski, Niemiecki lub Francuski
Kształcenie odbywa się w cyklu trzyletnim.

Absolwent z przygotowaniem w zawodzie fryzjer może być zatrudniony w zakładach fryzjerskich świadczących usługi typowe dla fryzjerstwa damskiego lub męskiego bądź podejmować działalność w tym zakresie na własny rachunek.

Absolwent tego kierunku po ukończeniu szkoły będzie umiał:
o wykonywać zabiegi pielęgnacyjne włosów
o wykonywać zabiegi chemiczne włosów
o wykonywać strzyżenie włosów
o wykonywać stylizację fryzur

Po ukończeniu szkoły absolwent zdaje zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe z zakresu kwalifikacji A.19. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich, który jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie fryzjer jest honorowany przez kraje Unii Europejskiej.
Możliwości uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego: Fryzjer po potwierdzeniu kwalifikacji A.19. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik usług fryzjerskich po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.23. Projektowanie fryzur oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.

CUKIERNIK 751201
Kształcenie w zawodzie cukiernik jest dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w cukierniach, ciastkarniach oraz innych obiektach wykorzystujących produkcję cukierniczą. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
Nauka w Zasadniczej Szkole Zawodowej trwa 3 lata. Oprócz wiedzy teoretycznej uczniowie odbywają zajęcia praktycznie jeden lub dwa razy w tygodniu w zakładach pracy.
W czasie trwania nauki uczeń przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych

Przedmioty zawodowe wiodące:
Technologia cukiernictwa
Pracownia cukiernicza

Języki obce:
Angielski lub Niemiecki
Podczas nauki zawodu uczeń zdobywa wiedzę z technologii produkcji cukierniczej, różnych metod przygotowywania i wypiekania ciast i deserów, sposób ich dekorowania oraz podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Uczy się też obsługi maszyn i urządzeń oraz organizacji procesów produkcji cukierniczej. Odbywa też zajęcia praktyczne w nowocześnie wyposażonych zakładach cukierniczych, aby móc wykorzystać i utrwalać
w ten sposób wiadomości teoretyczne i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.

Możliwości zatrudnienia:
Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności, jeżeli uzyska wykształcenie średnie.
Kształcenie w zawodzie cukiernik jest dla tych, którzy chcą zdobyć konkretny zawód i pracować w cukierniach, ciastkarniach oraz innych obiektach wykorzystujących produkcję cukierniczą. Przygotowuje on też do samodzielnego założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, jak również daje podstawę do dalszego kształcenia i uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji przydatnych na rynku pracy.
Sposób załatwiania spraw Wszystkie sprawy przyjmowane są do załatwienia w sekretariacie szkoły, czynnym  od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.30.
Sprawy uczniowskie załatwiane są w sekretariacie do spraw uczniowskich,  od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.30
Dyrektor szkoły przyjmuje skargi i wnioski w środy w godzinach 13.00 – 15.00
Rejestry i archiwa Prowadzone rejestry i ewidencje: restr zamówień publicznych,  rejestr refaktur Vat, rejestr umów najmu i dzierżawy,  rejestr wydanych aktów nauczycieli kontraktowych,  rejestr  zarządzenie dyrektora, - rejestr skarg i wniosków,  rejestr wydanych legitymacji i duplikatów ,  księga ewidencji uczniów,  ewidencja pracowników

Składnica akt
W składnicy  przechowywane są dokumenty przebiegu nauczania: arkusze ocen, księgi ewidencji uczniów, akta osobowe pracowników, dokumenty finansowo- księgowe  i inne dokumenty związane z organizacją i pracą szkoły.
Osoby zainteresowane informacją  stanowiącą informację publiczną  zgłaszają taką potrzebę , składając wniosek o udzielenie informacji publicznej. Osoby zainteresowane uzyskaniem duplikatu świadectwa, składają wniosek o wydanie dokumentu szkolnego.
Biuletyn Informacji Publicznej ZSE https://www.nbip.pl/zsedabrowa/
Szczegóły publikacji
Szczegóły publikacji
Data ost. zmiany 2018-06-21 17:12:08
Data utworzenia 2017-06-06
Data udostępnienia 2003-07-09 09:28:46
Osoba odpowiedzialna Tomasz Woźniak
Udostępnił Krzysztof Nowicki